Kardamon i jego niesamowite właściwości

Kardamon to wspaniała przyprawa, po którą sięgamy coraz chętniej. Ten niezwykły dodatek nadaje naszym potrawom wyjątkowego charakteru, sprawia też, że nasza dieta staje się bardziej wartościowa. Co warto wiedzieć na temat właściwości kardamonu i jego wpływu na nasze zdrowie?

Dlaczego warto zacząć częściej stosować Kardamon?

Z tego, jak wielki wpływ na nasze zdrowie może mieć kardamon, doskonale zdawali sobie sprawę mieszkańcy starożytnych Chin. Dla nich ta przyprawa stała się przede wszystkim cennym wsparciem w walce z takimi problemami, jak biegunki, bóle brzucha oraz zaparcia. Dziś, dzięki rosnącej wiedzy z zakresu dietetyki i medycyny, doskonale wiemy, że na tym lecznicze właściwości kardamonu się nie kończą.

Z mocy tej rośliny przyprawowej można z powodzeniem korzystać przy takich problemach, jak przeziębienie czy kaszel, można też przy jej wsparciu wzmacniać naturalną odporność organizmu. Olejek kardamonowy może się dodatkowo stać cennym składnikiem inhalacji, mogącej przynieść ulgę osobom mającym problemy z górnymi drogami oddechowymi. Ponieważ w kardamonie znajduje się sporo melatoniny, warto sięgać po tę przyprawę w chwili, gdy dokucza nam bezsenność. Dla tych, którym zależy na utrzymaniu zgrabnej sylwetki, kardamon może stać się z kolei skutecznym środkiem na odchudzanie. Jak to możliwe? Wyjaśnienie jest proste. Ta przyprawa skutecznie pobudza proces wydzielania soków trawiennych, dzięki czemu doskonale wpływa na proces przemiany materii. Ten cenny składnik zdrowej diety i skuteczny pogromca bakterii może nam również pomóc w walce z nieświeżym oddechem, a mężczyznom – przy zaburzeniach potencji.

Więcej interesujących artykułów o zdrowym odżywianiu znajdziesz w serwisie https://www.szol.pl/.

Powodów, dla których warto zacząć korzystać z tej przyprawy, jest zatem sporo. A że przepisy na dania z tą przyprawą pojawiają się w wielu książkach kucharskich, każdy z nas znajdzie dla siebie ciekawe propozycje. Słodkie wypieki, sałatki owocowe, zupy oraz dania mięsne – oto wybrane potrawy, w których kardamon jako przyprawa sprawdzi się doskonale.

 

dieta Poprzedni post Jaka dieta na problemy z jelitami?
Następny post Mąka konopna – co to takiego i jak z niej korzystać?