Mąka konopna – co to takiego i jak z niej korzystać?

Dla większości Polaków mąką jest po prostu najzwyklejsza w świecie mąka pszenna. Oczywiście z niej można zrobić wszystko i zawsze ma się gwarancję, że ten wyrób będzie pyszny i osiągnie odpowiednią konsystencję, jednakże trzeba też patrzeć na jedzenie z innej strony i uświadomić sobie, że ono ma być nie tyle przyjemnością, co sposobem na odżywienie organizmu i zapewnienie mu prawidłowego funkcjonowania.

Mąka konopna – podstawowe informacje

A akurat z zapewnieniem takiego efektu dużo lepiej poradzi sobie mąka konopna niżeli mąka pszenna. Po nią naprawdę warto sięgać. W przeciwieństwie do mąki pszennej ona ma korzystne wartości odżywcze, podczas gdy pszenne wyroby tych wartości prawie w ogóle nie mają, a często potrafią wręcz szkodzić z uwagi na wysoką zawartość glutenu i kompletny brak błonnika pokarmowego.

Mąką konopną jak najbardziej można więc zastępować mąkę pszenną

Mąka konopna świetnie zastąpi mąkę pszenną we wszelkiego rodzaju daniach i potrawach. Ma ona oczywiście nieco inny smak, jednak jest to po prostu kwestia przyzwyczajenia, więc im częściej się z niej korzysta, tym bardziej zaczyna ona odpowiadać kubkom smakowym.

Mąka ta w ogóle nie zawiera glutenu

Śmiało może być więc spożywana przez uczulone na niego osoby oraz przez te osoby, które średnio go tolerują i źle się po nim czują. Warto tu jednak podkreślić, że produkty konopne na ogół są dodatkiem do innych zdrowych produktów. Jeżeli ktoś chce, może oczywiście wsypać taką mąkę konopną bezpośrednio do ciasta, ale dużo lepiej sprawdzi się ona wtedy, gdy zostanie zmieszana z jakąś inną mąką – niekoniecznie tą pszenną, ale na przykład razową bądź żytnią. A jakie wartości odżywcze ma ten produkt? Dokładnie te same, jakimi chwalą się naturalne ziarna konopne.

Wpisy i publikacje traktujące o zdrowym odżywianiu i stylu życia, przeczytasz w serwisie zagadka.pl.

Podsumowanie wpisu o mące konopnej

Tak naprawdę najwięcej korzyści ze spożycia mąki konopnej odniosą osoby będące na diecie, czyli próbujące się odchudzać. Z czego to wynika? Ano z tego, że produkty konopne obfitują w błonnik pokarmowy, który podkręca metabolizm, podwyższa poziom nasycenia po posiłku i ogólnie rzecz biorąc hamuje apetyt, a ponadto jest substancją prozdrowotną.

 

 

Poprzedni post Kardamon i jego niesamowite właściwości
Następny post Czy produkty BIO są zdrowsze od tych normalnych produktów w sklepie?